Prostownik 24V i spalona elektryka?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kriss90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kriss90 » wt sie 14, 2012 18:43

Witam, mianowicie stała się rzecz straszna, a oto historia: "znajomy" malował mi dach i zostawił na dłuższy czas auto na zapłonie po czym padł akumulator, nic nie myśląc podłączył prostownik. Teraz UWAGA... na zapiętych klemach a mało z tego potraktował go 24volt... No i teraz tak:
- Silnik nie odpalał, jednak po sprawdzeniu bezpieczników i wymianie nr 29 oraz usunięciu większości błędów odpalił , nie wkręca się wyżej jak 1100obr/min. a na komp. znajdują się dwa błędy które nie chcą się usunąć. Kolega podpowiedział aby wymienić przepustnice i tak zrobiłem, jednak to nic nie pomogła a błędy wciąż nie chcą się usunąć. ( 17953 i 1165 )
- Druga awaria to brak prądu w środku tj. nie działają el. szyby, szyberdach, światła na podsufitce i w drzwiach oraz klimatyzacja. Wiec pierwsze co sprawdziłem bezpieczniki i nr 5(klima) pali po przekręceniu zapłonu a nr 14(oświetlenie) od razu po wpięciu...
- ABS mianowicie przy wyłączonym zapłonie gdy wsadzę bezpiecznik od ABS ( pod maska na akumulatorze) to cały czas brzęczy...

Nie wiem co mam robić, gdzie szukać przyczyny, no i czy sam dam rade to naprawić czy nie. Za każda wskazówkę będę wdzięczny. :( Wydaje mi się ze wszystko napisałem ale jak coś sobie przypomnę to dopiszę...

Screen błedów:
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt sie 14, 2012 21:01 przez Kriss90, łącznie zmieniany 1 raz.

ozzy1979

Sprawa prosta:

Post autor: ozzy1979 » wt sie 14, 2012 19:41

"Znajmowy" spartolił, "znajomy" naprawia... Z jakiej racji ty masz naprawiać czyjeś partactwo?

Awatar użytkownika
Kriss90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kriss90 » wt sie 14, 2012 19:55

Bo może to kwestia kilku elementów i będzie działać, klient narazie się nie poczuwa :/ grunt żeby szybko auto usprawnić bo lipa bez niego :P

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt sie 14, 2012 20:48

Brak pradu w srodku spwowodowany tym ze nie dziala mpdul komfortu.
Klima nie dziala ale jaka?
Manualna, klimatronik?
Nie dziala panel klimy?
Podaj opisy bledow bo np mi sie nie chce szukac - to Tobie powinno zalezec a nie nam zeby Ci pomoc.

Awatar użytkownika
Kriss90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kriss90 » wt sie 14, 2012 20:58

ok, Climatronic mam, tyle ze vag nie potrafił zczytac błędów, wgl nie podlaczyl się do climy.

I zapomniałem napisać ze z ABS tez mam problem, mianowicie przy wyłączonym zapłonie gdy wsadzę bezpiecznik od ABS ( pod maska na akumulatorze) to cały czas brzęczy pompa abs-u.

Screen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » wt sie 14, 2012 23:26

według mnie spaleniu uległy moduł komfortu i sterownik abs, ale to jest tylko moje zdanie.

Awatar użytkownika
Kriss90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kriss90 » śr sie 15, 2012 00:18

No tez tak myślałem tylko jak to sprawdzić czy na pewno? No i co z tym climatronikiem? Jak się za niego wziasc?

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr sie 15, 2012 08:29

Dziala panel klimatronika?
Jezlei ak to zrob test recznie z panela i zobacz czy odpali.
Co do ABSu to spradz bezpieczniki na akumulatorze - te male.
Modul komfortu mozesz podeslac to rzuce okiem na niego.

ozzy1979

Post autor: ozzy1979 » śr sie 15, 2012 08:53

Kriss90 pisze:klient narazie się nie poczuwa :/
Chyba więc bierze przykład z naszych polityków - oni tez nie poczuwają się do winy, nawet jak udowodni im się winę czarno na białym :-P
Nie rozumiem, jak koles może nie poczuwać się do winy - przywalił w instalację napięcie 2x wyższe niż znamionowe i uważa, że jest cacy?? Zapytaj go, czy jak przywali 400V zamiast 230V na np. telewizor czy komputer to będzie ok?? Niestety uszkodzeń możesz mieć więcej, a gdybanie na odległość na forum wiele nie pomoże. Czeka Cię wizyta w dobrym zakładzie elektroniki, ale wciąż nie rozumiem, dlaczego Ciebie... Ja bym oddał kluczyki "znajmomemu" i kazał doprowadzić auto do stanu w jakim było, gdy je przywiozłeś do niego (w domyśle w pełni sprawne). W przeciwnym razie - są sposoby na gagatków... Chyba, że to jakiś "znajomy" na szczególnych zasadach.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 15, 2012 11:09

odepnij wtyczke od pompy abs u wtedy sprzwdz czy pali ten bezpiecznik czy tam jakis pobór jest na tym zasilaniu absu. Jak nie to winna jest elektronika na pompie. Teoretycznie odpieta pompa to nie ma nic wiecej w tym ukladzie poza kablami i czujnikami ABS. Tez przychylam sie do uszkodzenia modulu komfortu i oby nie takze panelu klimatronika.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
Kriss90
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kriss90 » śr sie 15, 2012 13:17

agrala pisze:Dziala panel klimatronika?
Jeśli mówimy o tym panelu w środku z tego co rozumiem to niestety nie działa, nic się nie wyświetla...
agrala pisze:Co do ABSu to spradz bezpieczniki na akumulatorze - te male.
Bezpiecznik mam wypięty ponieważ gdy go włożę cały czas pompa ABS pracuje ale nie pali bezpiecznika, nawet jak auto mam na wyłączonym zapłonie ciągle chodziła dlatego wyciągnąłem bezpiecznik co by akuma nie padła.
ozzy1979 pisze:W przeciwnym razie - są sposoby na gagatków...
Owszem są sposoby dlatego zrobię auto i dostanie rachunek :)
wesol pisze:odepnij wtyczke od pompy abs u wtedy sprzwdz czy pali ten bezpiecznik czy tam jakis pobór jest na tym zasilaniu absu.
Tak tez zrobię i sprawdzę :)

ozzy1979

Post autor: ozzy1979 » śr sie 15, 2012 20:42

Kriss90 pisze:Owszem są sposoby dlatego zrobię auto i dostanie rachunek
A on cię wtedy wyśmieje i pogoni :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”