Działanie rozrusznika mk III GTI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam następujące pytanie, jak przekręcam kluczyk w stacyjce to rozrusznik od razu nie startuje jakby coś go "trzymało" a potem startuje. Czy to mogą być zatarte tulejki ??? Pozdrawiam
a próbowałeś go zastartować kabelkiem bezpośrednio z akumulatora ? jeśli zastartuje bez problemu to winna może być kostka stacyjki , jeśli nie to rozrusznik do przeglądu , komutator , szczotki , tulejki zwłaszcza ta w obudowie różnicowego
- Paweł Marek
- V.I.P.
rozrusznik do przeglądu, może tylko bendix, tulejki też mogą być. Najlepiej wymontować i zweryfikować inaczej jest gdybanie,
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Momentami to mam dosyć tego GTI ma wprawdzie 20 lat ale mk2 tak mi się nie sypał. Pozdrawiam.
- Paweł Marek
- V.I.P.
kolego przesadzasz, nie można winić golfa że mu sie rozrusznik po 20 latach zepsuł, w koncu jeszcze działa więc masz spokojnie czas na jego naprawę przed zimą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzięki za dobre słowo ale lista jest większa:
- przepływka to pisałem z tobą - dzięki,
- dziś coś wspomaganie zaczęło piszczeć ,
- ze skrzyni leci olej pomimo, że mechanikowi zapłaciłem 500 zł. A włożyłem już chyba 2500 - 2600 zł. od stycznia a końca nie widać. Pozdrawiam
- przepływka to pisałem z tobą - dzięki,
- dziś coś wspomaganie zaczęło piszczeć ,
- ze skrzyni leci olej pomimo, że mechanikowi zapłaciłem 500 zł. A włożyłem już chyba 2500 - 2600 zł. od stycznia a końca nie widać. Pozdrawiam

może tylko pasek od pompy wspomagania piszczy , wystarczy naciągnąć , a ze skrzyni to gdzie Ci leje ?
Pasek naciągnięty chyba mocno, płyn do wspomagania - (piszczy jakby tarła guma jak opona podczas skręcania w miejscu) też a co do skrzyni to leci tam gdzie wchodzi drążek do zmiany biegów leci z góry na przegub a ten rozpryskuje wszędzie olej. Od strony kierowcy. Mam nadzieje że dobrze to opisałem. Pozdrawiam.