Jednoczesne spalenie się dwóch żarówek mijania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hej.
Wróciłem wczoraj z trasy, wyłączyłem samochód, i po kilkunastu minutach chciałem jeszcze w jedno miejsce skoczyć. Po uruchomieniu samochodu włączyłem światła które po kilku sekundach zgasły - przepaliły się obie żarówki od mijania jednocześnie. Czy miał ktoś już z czymś takim do czynienia? czy jest to objaw jakiejś innej awarii?
Pozdrawiam
Jaqb
Wróciłem wczoraj z trasy, wyłączyłem samochód, i po kilkunastu minutach chciałem jeszcze w jedno miejsce skoczyć. Po uruchomieniu samochodu włączyłem światła które po kilku sekundach zgasły - przepaliły się obie żarówki od mijania jednocześnie. Czy miał ktoś już z czymś takim do czynienia? czy jest to objaw jakiejś innej awarii?
Pozdrawiam
Jaqb
Re: Jednoczesne spalenie się dwóch żarówek mijania
Możliwe, że regulator napięcia nie spełnia swojej roli. Zmierz napięcie ładowania i dodaj gazu. Regulator powinien dawać rade utrzymywać stałe napięcie 

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
Idealne napięcie ładowania 14,4 V
Średnie napięcie na żarówkach - 12 - 14 V
Napięcie powyżej 15V praktycznie po chwili przepala żarówki.
Średnie napięcie na żarówkach - 12 - 14 V
Napięcie powyżej 15V praktycznie po chwili przepala żarówki.
Na tyle na ile można wierzyć multimetrowi za 30zł
-na akumulatorze na wyłączonych światłach 14.3V (plus minus 0.05V przy mocnym gazie i mocnym ujmowaniu, ale trzymając ciągle powyżej 3k obr trzymał 14.3)
-na akumulatorze na włączonych światłąch 14.2V (nawias jak wyżej, 14.2 się stabilizowało)
-na żarówce przy włączonych światłach (i samej żarówce też wpiętej) 13.2V - niezależnie od obrotów
Czyli ładowanie chyba wygląda ok :/
-na akumulatorze na wyłączonych światłach 14.3V (plus minus 0.05V przy mocnym gazie i mocnym ujmowaniu, ale trzymając ciągle powyżej 3k obr trzymał 14.3)
-na akumulatorze na włączonych światłąch 14.2V (nawias jak wyżej, 14.2 się stabilizowało)
-na żarówce przy włączonych światłach (i samej żarówce też wpiętej) 13.2V - niezależnie od obrotów
Czyli ładowanie chyba wygląda ok :/
Teoretycznie wsio ok.
Żarówki z większym przebiegiem ? Może doszło do czegoś w rodzaju udaru lub niedomaga regulator napięcia.
Żarówki z większym przebiegiem ? Może doszło do czegoś w rodzaju udaru lub niedomaga regulator napięcia.
skaktus, jedna 9 miesięcy, druga ponad rok; wiem że był już na nie czas, ale nie spodziewalem się równoczesnej śmierci.
Tak czy inaczej dzięki za pomoc - pojeżdżę trochę, jak się to powtórzy to alternator pójdzie na stół
Tak czy inaczej dzięki za pomoc - pojeżdżę trochę, jak się to powtórzy to alternator pójdzie na stół
Zacznij od regulatora napięcia, u mnie jakieś 2 lata temu naglę zaczął dawać 16V.
Re: Jednoczesne spalenie się dwóch żarówek mijania
Albo wiatr słoneczny z rozbłysku na Słońcu 

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC