Brak świateł mijania, radio nie działa.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » pn lis 05, 2012 13:03

Witam, mam nadzieję ze któryś z was, wyznawców wiary, pomoże w rozwiązaniu mojego problemu.

Wieczorem zostawiłem auto na parkingu i wszystko było ok. Rano wsiadając do auta, nie zauważyłem bo było widno, ale tego samego dnia wieczorem, objawił mi się brak świateł mijania czyli krótkich. Włącznik koło zegarów nie włącza świateł, zapalają się tylko postoje, halogeny przód i tył. Przełącznik zespolony nie zmienia świateł na długie, ponieważ jest to w stanie zrobić w momencie zapalonych świateł krótkich, a one się nie świeca. Zespolonym mogę sobie tylko "pomrugać"

Sprawdzone: Żarówki, bezpieczniki nr. 1 i 2, włącznik koło licznika (podmieniony na inny). Przekaźników żadnych nie znalazłem.

Po chwili wywaliło prąd z radia, i na żadnym z kabli dochodzących do ISO nie ma napięcia. Bezpiecznik nr. 22 sprawdzony, jest OK.

Mam to auto od dwóch lat, jakieś problemy, mniejsze lub większe mam już za sobą, ale z tym morduje się już tydzień, i żadnych efektów. Czy pod stacyjka jest jakieś urządzenie które przekazuje napięcie po przekręceniu kluczyka, czy to integralna część stacyjki? Sam już nie wiem co mam sprawdzać.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn lis 05, 2012 13:09

Przekaźnik odłączający styk X ?Jest taki przekaźnik, który podczas rozruchu odcina i światła i radio, może on. Nie pamiętam który.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » pn lis 05, 2012 13:21

nie sprawdzałem, jak sprawdzić czy jest sprawny nie mając drugiego na podmiankę?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Re: Brak świateł mijania, radio nie działa.

Post autor: Zico63b » pn lis 05, 2012 14:57

A brakuje jeszcze czegoś: dmuchawy, wycieraczek?
stonefree pisze:Przekaźnik odłączający styk X ?Jest taki przekaźnik, który podczas rozruchu odcina i światła i radio, może on. Nie pamiętam który.
Nie, w Golfie prąd na reflektory NIE idzie przez przekaźnik a bezpośrednio ze stacyjki.
Na wtyku głównego włącznika sprawdzić, czy jest w czarno-żółtym (X), następnie (też w tym wtyku) kawałkiem drutu z czarno-żółtego podać na czarno-biały (56). Jak i teraz się nie pokaże - to jednak manetka, jej styk WEJŚCIOWY (T5b3):
Obrazek

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » pn lis 05, 2012 15:59

Dzieki zico, juz ide sprawdzic trop. To ustrojstwo pod stacyjka wymienilem na nowe, pradu w radiu dalej nie ma. Z lampami to samo.

zapomnilem dopisac: oprocz radia i swiatel mijania, wszystko dziala normalnie.

EDIT: odpialem glowny wlacznik swiatel i sprawdzilem mostek, dalej zero odzewu. Zespolony czy cos innego jeszcze moze byc bo nie wiem czy kupowac nowy czy szukac dalej?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn lis 05, 2012 20:06

No, to jedno już wiemy: lekko nie będzie. Natomiast te czynności nie mówią nam nadal, gdzie jest przerwa w obwodzie.
Teraz potrzeba dowolnej żarówki na 12V z dwoma przewodami. Jeden łączymy dobrze z blachą pojazdu (masa) a drugim badamy.
Dołączamy drugi przewód kontrolki w miejsca oznaczone zielonymi strzałkami, w kolejności cyfr w zielonych kółeczkach. Najpierw do „1”-ki potem do „2”-ki itd. Pokaże nam to, gdzie tkwi problem. Gdzie napięcie jeszcze jest, a gdzie już nie ma…
Ja przepraszam że tak łopatologicznie, może się ktoś z Kolegów obrazić – staram się jednak najszybciej zdiagnozować usterkę!

Obrazek

Fioletowy "E1" to włącznik gałkowy w tablicy, czerwony "E4" to część manetek, ta od świateł.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 06, 2012 00:08

mastahtbg pisze:oprocz radia i swiatel mijania, wszystko dziala normalnie.
pewien jesteś że nawiewy działają? Tylna szyba grzeje?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » wt lis 06, 2012 00:34

Tak kolego, nawiewy działają, tylna szyba grzeje. Zmieniłem włącznik główny, nic nie dało, bezpieczniki sprawdzone, zwieranie bez włącznika bezposrednio na kostce takze nic nie daje(ciezko dojsc ktory kabel z ktorym zewrzec). Wydaje mi się ze jest problem w skrzynce bezpiecznikow, a mianowicie brak jakiegos styku z tylu skrzynki. Czy jest to mozliwe i czy ktos mial taki problem? Reszta przyczyn wydaje mi sie nie mozliwa, poniewaz chyba wyszystko sprawdzilem.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt lis 06, 2012 01:36

mastahtbg pisze:zwieranie bez włącznika bezposrednio na kostce takze nic nie daje(ciezko dojsc ktory kabel z ktorym zewrzec).
Dlaczego? Wszystko opisane, kolorami - więc?
W dodatku, próba o której pisałem ostatnio, ta z żarówką, ma pokazać - że powtórzę - GDZIE JESZCZE PRĄD JEST, A GDZIE GO JUŻ NIE MA. Miała być wykonana. Samo zwieranie miało tylko na celu szybkie sprawdzenie czy nie zepsuł się włącznik.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » wt lis 06, 2012 17:06

Sprawdzając wszystkie możliwe opcje, oceniłem ze włączniki są sprawne. Problem wydaje mi się tkwi w skrzynce bezpieczników a mianowicie z tyłu skrzynki. Coś z ta instalacja jest nie tak, ponieważ jak przytrzymam włącznik zespolony w pozycji długich (tzw. blinda) zapalają się oba światła na prawym kloszu i tylko długie na lewym kloszu. Po rozebraniu osłony pod kierownica, kolo skrzynki bezpieczników znalazłem wiązkę 30 przewodów, od centralnego (dołożonego, którego już nie ma) alarmu( także wywalony) i dwa przekaźniki które nie wiadomo do czego służą. Jeden z nich najprawdopodobniej do alarmu i odcięcia zapłonu a drugi nie wiem od czego. Instalacja w moim golfie przypomina makaron z zupki chińskiej vifon. Po wywaleniu i wyczyszczeniu całej komory ze zbędnych kabli, w końcu uzyskałem jako takie dojscie do tylu skrzynki bezpieczników. Efektem wywalenia tej wiązki i przekaźników jest brak napięcia na zaworek odcinający pompę (kto wie co jeszcze), Po sprawdzeniu na krotko, auto odpala, na oryginalnej instalacji już nie bardzo. Jak dojdę do ładu i składu to dam znać w czym faktycznie tkwił problem.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lis 06, 2012 19:06

pewnie jeden z tych przekaźników był blokada alarmu to trzeba połączyć kable idące do nóżek 30 i 87 lub 87a zależy jak to było podłączone, może drugi dorobiony od świateł tam ktoś umieścił - przy takim mirsz marszu trzeba trochę czasu poświęcić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

mastahtbg
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mastahtbg » wt lis 06, 2012 22:17

Niestety, poległem. Nic nowego nie potrafię wymyśleć żeby dać sobie z tym radę. Trzeba się udać jutro do "doktora" może pomożę. Dzięki wielkie za pomoc.

EDIT: Problem rozwiązany, jakiś kabel zasilający skrzynkę, który dochodzi od stacyjki sam się wypiął. Na stacyjce prąd jest, a w skrzynce już go nie ma. Kabel odpięty, nie ma nigdzie prądu. Przestroga dla innych, najpierw sprawdzajcie najbardziej prawdopodobne objawy a nie od razu za wymianę wszystkiego co się da ;) Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”