Dziwne wskazania prędkomierza, oraz nieprawidłowe spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, posiadam golfa IV z roku 2000 wersja highline z silnikiem 1600 moc 105 KM.
Problem zaczął się pół roku temu, wskazówka prędkościomierza spadła podczas jazdy na 0, aktualnie podczas jazdy od czasu do czasu pokazuje wskazanie prawidłowe z tym że na parę sekund tyle ile jadę i znowu spada na 0, podczas jazdy ciągle albo się wychyla albo spada na 0 tylko że wychylenia maksymalne są tylko do tej prędkości maksymalnej co aktualnie się poruszam nic więcej, druga sprawa to wskazanie ilości spalanego paliwa, autko pali normalnie 6-8 litrów natomiast komputer wskazuje ciągle 40- 50 litrów co się nie zgadza z rzeczywistym spalaniem,autkiem byłem u elektronika autko podpięte było pod wag nic nie wykazało, brak błędów, usterek, mechanik stwierdził ze raczej uszkodzony licznik, ze względu na to że w tym samym czasie zaczęły się problemy z prędkościomierzem jak i ze wskazaniem spalania benzyny.Proszę o pomoc czy kupować licznik bo jestem w kropce za przekładkę licznika za sprawdzenie mechanik chce tyle co używany licznik na allegro czyli 150zł.
Problem zaczął się pół roku temu, wskazówka prędkościomierza spadła podczas jazdy na 0, aktualnie podczas jazdy od czasu do czasu pokazuje wskazanie prawidłowe z tym że na parę sekund tyle ile jadę i znowu spada na 0, podczas jazdy ciągle albo się wychyla albo spada na 0 tylko że wychylenia maksymalne są tylko do tej prędkości maksymalnej co aktualnie się poruszam nic więcej, druga sprawa to wskazanie ilości spalanego paliwa, autko pali normalnie 6-8 litrów natomiast komputer wskazuje ciągle 40- 50 litrów co się nie zgadza z rzeczywistym spalaniem,autkiem byłem u elektronika autko podpięte było pod wag nic nie wykazało, brak błędów, usterek, mechanik stwierdził ze raczej uszkodzony licznik, ze względu na to że w tym samym czasie zaczęły się problemy z prędkościomierzem jak i ze wskazaniem spalania benzyny.Proszę o pomoc czy kupować licznik bo jestem w kropce za przekładkę licznika za sprawdzenie mechanik chce tyle co używany licznik na allegro czyli 150zł.
Poczytaj sobie tematy o impulsatorze w skrzyni biegów.
-
- Nowicjusz
Szukałem i nie mogę się mojego przypadku doszukać, znalazłem o tym jak licznik nie działa, na stałe oraz nic nie mogę się doszukać o spalaniu o którym piszę, a impulsator nie wiem czy za wskazanie spalania odpowiada.
-
- Nowicjusz
Czyli co proponujecie, bo nie wiem czy mam zakupić impulsator czy licznik, oraz czy impulsatory pasują np. od silników 1,6 ( 100, 75 koni ) i innych wersji czy impulsator muszę mieć od wersji 105 konnej.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie ma sygnału prędkości, licznik nie nalicza kilometrów...to i spalania nie będzie prawidłowego - sterownik myśli że stoisz w miejscu.mariuszrybnik pisze:a impulsator nie wiem czy za wskazanie spalania odpowiada.
Zanim kupisz impulsator dokładnie sprawdź okablowanie od niego - na forum znajdziesz co i jak dokładnie sprawdzić.
i wszystko w temacie.Qto pisze:nie ma sygnału prędkości, licznik nie nalicza kilometrów...to i spalania nie będzie prawidłowego - sterownik myśli że stoisz w miejscu.
-
- Nowicjusz
Wymiana czujnika prędkości rozwiązała problem, dzięki za pomoc.