Golf III gasną kontrolki w momencie kiedy rozrusznik działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć,
wczoraj spotkała mnie ciekawa awaria.. może komuś się przyda,
- po przekręceniu kluczyka na 1 - raz działały kontrolki raz nie,
- po przekręceniu kluczyka na 2 (odpalanie) rozrusznik ochoczo kręcił a kontrolki gasły,
- działały światła klakson, nawiewy ..dosłownie wszystko prócz kontrolek:)
Przeszukując forum znalazłem sporo wątków o kostce stacyjki toteż zakupiłem i wmontowałem i.. było tak samo:)
Coraz bardziej wkurzony zacząłem szturchać skrzynkę z bezpiecznikami - żadnych zmian - aż do momentu kiedy wymacałem na ślepo małą czarną skrzynkę wysoko nad skrzynką bezpieczników - sterownik alarmu - po zadaniu ciosu w to ustrojstwo - kontrolki się zapalały:)
Okazało się po otworzeniu i obserwacji co tam się dzieje ( są 3 czy 4 przekaźniki ) że jeden jest jakby leniwy raz załącza , drugi raz z opóźnieniem a następny w ogóle.
Przyczyną był zimny lut tego przekaźnika, po poprawieniu którego wszystko wróciło do normy!
pozdrawiam
F.
wczoraj spotkała mnie ciekawa awaria.. może komuś się przyda,
- po przekręceniu kluczyka na 1 - raz działały kontrolki raz nie,
- po przekręceniu kluczyka na 2 (odpalanie) rozrusznik ochoczo kręcił a kontrolki gasły,
- działały światła klakson, nawiewy ..dosłownie wszystko prócz kontrolek:)
Przeszukując forum znalazłem sporo wątków o kostce stacyjki toteż zakupiłem i wmontowałem i.. było tak samo:)
Coraz bardziej wkurzony zacząłem szturchać skrzynkę z bezpiecznikami - żadnych zmian - aż do momentu kiedy wymacałem na ślepo małą czarną skrzynkę wysoko nad skrzynką bezpieczników - sterownik alarmu - po zadaniu ciosu w to ustrojstwo - kontrolki się zapalały:)
Okazało się po otworzeniu i obserwacji co tam się dzieje ( są 3 czy 4 przekaźniki ) że jeden jest jakby leniwy raz załącza , drugi raz z opóźnieniem a następny w ogóle.
Przyczyną był zimny lut tego przekaźnika, po poprawieniu którego wszystko wróciło do normy!
pozdrawiam
F.
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
Jak ten alarm wyrzucam i niema problemow
Re: Golf III gasną kontrolki w momencie kiedy rozrusznik dzi
Ten sterownik steruje też centralnym zamkiem prawda?jeryk10 pisze:Jak ten alarm wyrzucam i niema problemow
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Raczej odwrotnie: to otrzymując informację z drzwi o przekręceniu kluczyka w zamku (lub zadziałania zdalnego sterowania) i tym samym uruchomieniu centralnego - alarm się aktywuje/dezaktywuje.
Czy golf gl ma sterownik podnoszenia szyb czy tylko siłowniki podłączone do centralki alarmu który steruje także szybami?
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
- Paweł Marek
- V.I.P.
każdy silnik szyb ma tzw moduł czyli sterownik zintegorany z tym silnikiem, w pewnym zakresie współdziają one ze sobą, oraz centralnym zamkiem i szybrem - więc napisz o co biega. Alarm dokładany moze sterowac domykaniem szyb, orginalny niema nic do tego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pytam bo poprzednie moje auto hyundai accent miał elekt. szyby i zamek centralny - i do tego był albo sterownik osobny + siłowniki, albo alaram miał wbudowaną funkcję sterowania tego.
Reasumując wywalając alaram szyby i zamek będą działać.
dziękuje.
Reasumując wywalając alaram szyby i zamek będą działać.
dziękuje.
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
fujimoto, tak wszystko będzie działać bez problemu jeśli posiadasz diodę sejf w dziwach to po odłączeniu tego alarmu przestanie działać to jedyny mankament
Jest jakiś szybki sposób by odłączyć "w cholerę" ten alaram?
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
xlsss pisze:Wypieprzyć centralkę
i co dalej?:) zostają mi dwa wtyki po x kabli w każdym
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.
- Paweł Marek
- V.I.P.
musisz połaczyć tylko niektóre z tych kabli, szczegóły są na forum
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zastanawiam się, czy nie podczepić się pod kable PRZED centralką z przyciskiem jakimś który po zwarciu będzie puszczał prąd na rozrusznik.. tak by centralka i alarm została..Paweł Marek pisze:musisz połaczyć tylko niektóre z tych kabli, szczegóły są na forum
dobry pomysł??
NIe potrafie "czytać" schematów elektrycznych, czy możecie napisać pod które kable powinienem się podpiąć z przyciskiem?
pozdrówka
Fujimoto.
Fujimoto.