[RP] Brak sterowania wtryskiem po swapie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

natalecka997
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: natalecka997 » czw lut 21, 2013 00:06

Witam!

Ostatnio robilismy SWAPa z 1,6 PN na 1,8 RP. Nie wiem czy czegos nie ogarniamy, ale nie ma sterowania wtryskiem. Z tego co czytalem to wtrysk (i pompa) sa sterowane masa jakos. Pompe puscilem na krotko przez przekaznik. Sygnal wzialem + po zaplonie z jakiegos przekaznika. Dodam, ze przekaznik ten od pompy paliwa (chyba), czyli ten ktory jest w wiazce silnikowej od strony skrzynki bezpiecznikow (nr1 w moim przypadku) nie "cpyka". Pompa paliwo podaje po przekreceniu zaplonu, iskra jest, ale wtrysk nie daje paliwa. Silnik 100% sprawny, bo odpalal "na krotko" po podaniu + i - na wtrysk, ale go zalewalo co jest oczywiste ;) Mam luzny kabelek pod maska, ktory wychodzi z wiazki "od swiatel". Jest w okolicach podszybia, ma kolor czarny i jak podam na niego mase to wlacza sie wentylator chlodnicy ;) Przekladalem wiazke, ECU, czujniki, przekazniki, wtrysk, przepustnice z drugiego sprawnego RPi nadal to samo. Gdzie popelnilem blad? Czy ktos moglby mi jakos wytlumaczyc jak ogarnac ten wtrysk i sterowanie pompy paliwa prawidlowe (tj. po zaplonie kilka sek. i przy kreceniu rozrusznikiem pracuje). Bardzo bylbym wdzieczny. Pozdrawiam.

P.S. Pompa paliwa jest jedna z mk3 (lacznie ze zbiornikiem).

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » czw lut 21, 2013 21:33

jeżeli przekaźnik masz podłączony na krotko zewnętrznie to pewnie masz tylko podpięty kabel który idzie do pompy paliwa a musisz podpiąć tez pod ten przewód od pompy przewód od wtrysku koloru fioletowo biały to jest plus na wtryskiwacz a masa wtryskiwacza idzie z komputera przewód niebiesko czarny

natalecka997
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: natalecka997 » pt lut 22, 2013 11:01

No pod ten przekaznik mam podpieta tylko pompe paliwa wlasnie, bo przeciagalem kable do tylu... ten kabel fioletowo-bialy znajde przy skrzynce bezpiecznikow, czy musze go ciagnac od wtrysku do srodka dodatkowo? mase na ten zewnetrzny przekaznik mam wziac z niebiesko-czarnego? on tez bedzie przy skrzynce?

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » pt lut 22, 2013 17:08

oj nie tak szybko masa na wtryskiwacz idzie z komputera silnika i pod ten przewód nic nie podłączasz masz masę na przekaźnik pompy paliwa idąca z komputera silnika koloru czerwono żółty idzie na pin skrzynki bezpiecznikowej G1/3 a przewód niebiesko biały idzie na pin skrzynki G1/8 bez urazy ale ty nie wiesz gdzie co masz wiec daj to komuś co ci to ogarnie

natalecka997
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: natalecka997 » pt lut 22, 2013 19:19

To nie jest moj pierwszy SWAP, ale pierwszy raz wrzucam silnik w bude, w ktorej nie bylo elektrycznej pompki. Teraz nie wiem czy ja cos zle robie czy cos jest nie tak. Skoro przekladam wiazke silnikowa z kompem i przekaznikiem od pompki (1) i caly osprzet ze sprawnego auta, ktore stoi obok i dalej nie dziala nic to ja juz zglupialem. Dlatego bardzo bylbym wdzieczny o jakies poinstruowanie, bo moze to w samochodzie cos jest popsute, a ja przekladam wiazki w kolko :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”