Światła tylne

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

klatar
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła tylne

Post autor: klatar » ndz mar 17, 2013 16:38

NIe działają tylne światła tylne tzn, pozycyjne i mijania oraz podświetlenie tablicy, NATOMIAST kierunkowskazy, światła STOP oraz przeciwmgłowe tylne w porządku.. Co mogłoby byś przyczyną niedziałania tych świateł, bo nie mam pojęcia. :-x
Ostatnio zmieniony ndz mar 17, 2013 16:57 przez klatar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Światła tylne

Post autor: Qto » ndz mar 17, 2013 16:42

klatar pisze:NIe działają mi tylne światła tylne tzn, pozycyjne i mijania oraz podświetlenie tablicy, kierunkowskazy, światła STOP oraz przeciwmgłowe tylne w porządku
Napisz jeszcze raz co działa a co nie...bo tak jak napisałeś to ciężko zczaić, tym bardziej że świateł mijania z tyłu raczej nie ma

Bezpieczniki sprawdzałeś ??

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła tylne

Post autor: Zico63b » ndz mar 17, 2013 16:48

Zaczynam coraz lepiej czytać rozbrajające teksty naszych uroczych Forumowiczów: wysiadł zapewne włącznik świateł (sekcja "pozycyjne") lub jego zasilanie - przewód czerwono-żółty.
Wyjąć kluczyk, włączyć jakby lewy, potem jakby prawy kierunkowskaz i mają świecić lewe, potem prawe pozycyjne. Jeśli tak, wyjąć włącznik główny, odczepić wtyczkę i kawałkiem drucika połączyć ostrożnie czerwono-żółty z najpierw szaro-czarnym, później szaro-czerwonym. Czekamy na wyniki.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Światła tylne

Post autor: Qto » ndz mar 17, 2013 16:51

Zico63b pisze:wysiadł zapewne włącznik świateł (sekcja pozycyjne)
też tak podejrzewam :bigok: ...ale widząc opis problemu pewności niestety nie ma

klatar
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła tylne

Post autor: klatar » ndz mar 17, 2013 17:00

Sorry, że tak niepoprawnie piszę, jestem tylko pośrednikiem mojego chłopaka :) Dlatego trudno było mi sprecyzować problem :) Bezpieczniki kazałam mu iść teraz sprawdzić oraz napisałam mu to co polecił Zico63b. Więc czekam na inf od niego.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła tylne

Post autor: Zico63b » ndz mar 17, 2013 18:35

Zico63b pisze:naszych uroczych Forumowiczów
No, mnie samego zaczyna zastanawiać moja "przenikliwość"... :bigok:
O.K. W takim razie czekamy :D

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Światła tylne

Post autor: Paweł Marek » śr mar 20, 2013 00:58

Zico63b, to nie przenikliwość - to jasnowidztwo :)
klatar, w razie niepowodzenia będą potrzebne info czy przednie światła postojowe działają oraz czy w lampach tylnych nie ma tzw choinki, czyli załóżmy włączony jest kierunek, a po trochu migają wszystkie żarówki.
W skrócie jeśli przednie postojowe też nie działają to podejrzany jest włącznik, bezpieczniki, jeśli jest choinka - to masa w lampie tylnej lewej, ew. kable w przelotce do klapy lecące do tablicy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”