VW Polo - Check EPC

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomkuz
Nowicjusz
Nowicjusz

VW Polo - Check EPC

Post autor: tomkuz » wt lis 19, 2013 00:17

Witam,
Mam problem ze swoim VW Polo 1,4 MPI 2000 rok. Mianowicie co jakiś czas wyskakuje mi kontrolka EPC a po kilku sekundach Check. Po podłączeniu do komputera wyskakują dwa błędy: czujnik wału oraz czujnik temperatury. Ponad rok temu robiłem gruntowny remont silnika, wczoraj byłem na mierzeniu ciśnienia i okazało się, że w dwóch mam 14 a w pozostałych dwóch jest 10. Prawdopodobnie Goguś, który robił mi remont silnika go przegrzał. Po remoncie okazało się, że jeszcze wentylator jest spalony i musiał go wymienić. Przy wymianie oleju spróbuje go jeszcze zalać delikatnie naftą, może coś pomoże.

Powiedzcie mi proszę taką rzecz czy ciśnienie w silniku może być spowodowane, że wyskakują mi błędy?? Zastanawiam się właśnie nad wymianą tych dwóch czujników, tylko że w przypadku czujnika wału jest to koszt około 200 zł, natomiast czujnik temperatury oscyluje w granicy 30-40 zł. Nie wiem czy jest sens żebym wymieniał czujniki dlatego proszę o poradę :)

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

VW Polo - Check EPC

Post autor: marcin7x5 » wt lis 19, 2013 14:26

Skoro są błedy to trzeba sprawdzic co się dzieje z tymi czujnikami oraz z wiązką elektryczną od tych czujników. Podaj dokładne kody błedów.

tomkuz
Nowicjusz
Nowicjusz

VW Polo - Check EPC

Post autor: tomkuz » pt lis 22, 2013 20:16

Kod błędu podam w czwartek, bo wtedy podłącze go pod komputer. Ale wymieniłem wczoraj czujnik temperatury i problem w dalszym ciągu się powtarza. Mało tego samochód mi zgasł w czasie drogi, zapaliły się kontrolki Check i EPC i nie mogłem go odpalić... Kręcił ale nie mógł zaskoczyć. Dopiero za którymś razem mi odpalił. Dzisiaj kontrolki zgasły a samochód pali bez problemów.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

VW Polo - Check EPC

Post autor: marcin7x5 » pn lis 25, 2013 14:31

Jak jest bład związany z G28 (czujnikiem położenia wału) to nic dziwnego, że go nie mogłes odpalić. Sprawdź dobrze najpier wiązki elektryczne - ciągłośc oraz czy nie ma zwarć do masy lub plusa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”