Dziwny moduł komfortu, centralny zamek, otwieranie klapy itd

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
masu143
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: masu143 » pn lis 25, 2013 20:35

Witam, niedawno kupiłem Borę 98r i drażni mnie sprawa z modułem komfortu i centralnym zamkiem, elektrycznym. To co najważniejsze -

1. Z pilota otwiera i zamyka wszystko ok ale po zamknięciu i próbie otwarcia ręcznie kluczykiem, otwierają się jedynie drzwi kierowcy, a alarm się nie rozbraja. Zamykanie kluczykiem też zamyka jedne drzwi...
2. Dostałem dwa piloty z 3-ema przyciskami. Po wciśnięciu przycisku od otwarcia zamka klapy - brak reakcji, co radzicie?
3. "ktoś" zrobił jakieś czary-mary i aby odpalić auto muszę przekręcić stacyjkę w pierwszą pozycję, włączyć ogrzewanie tylnej szyby (teraz zapalają się normalnie kontrolki) i mogę dopiero odpalać :banghead: spotkał się z czymś takim?
4. Posiadam elektrycznie składane lusterka i o dziwo... nie działają. Przekręcam przełącznik w pozycję składania lusterek i nic się nie dzieję. Od czego zacząć?

Może ktoś poleci sensownego elektryka ze świętokrzyskiego lub podkarpackiego który pomoże uporać się z tymi kruczkami? Niby są to drobne sprawy, a przez moje pedantyczne podejście do sprawy wszystko psują.

Pozdrawiam, Adrian.

PS. Zapomniałem o jeszcze jednej sprawie. Gdy włączam ryglowanie drzwi z środka zamki lecą w dól i po chwili otwiera się ten od kierowcy i prawy tył. Pasażer i lewy tył pozostają zamknięte...

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lis 25, 2013 22:30

Co do centralnego to zamki do zrobienia...poszukaj w FAQ o zimnych lutach i mikrostykach
masu143 pisze:3. "ktoś" zrobił jakieś czary-mary i aby odpalić auto muszę przekręcić stacyjkę w pierwszą pozycję, włączyć ogrzewanie tylnej szyby (teraz zapalają się normalnie kontrolki) i mogę dopiero odpalać spotkał się z czymś takim?
po prostu odcięcie zapłonu podpięte pod grzanie szyby...
masu143 pisze:4. Posiadam elektrycznie składane lusterka i o dziwo... nie działają. Przekręcam przełącznik w pozycję składania lusterek i nic się nie dzieję. Od czego zacząć?
Pytanie czy posiadasz faktycznie składane lusterka i wszystko co do tego jest potrzebne (odpowiednie silniczki szyb) czy tylko na przełączniku jest symbol składania...

Awatar użytkownika
bazylek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bazylek » pn lis 25, 2013 22:46

Co do punktu pierwszego, tu się nie martw mam to samo i to jak najbardziej normalne.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lis 25, 2013 23:04

bazylek pisze:Co do punktu pierwszego, tu się nie martw mam to samo i to jak najbardziej normalne.
normalne to nie jest...zamki są typu master i powinno się otwierać całe auto

Awatar użytkownika
bazylek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bazylek » pn lis 25, 2013 23:12

Przepraszam racja, nie doczytałem, chodziło mi o sam alarm

Awatar użytkownika
masu143
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: masu143 » wt lis 26, 2013 19:55

Cześć, rozebrałem tylko zamek kierowcy bo w pozostałych poprawnie działają mikrostyki i okazalo sie, ze ten tez jest ok. Problem tkwi raczej w przewodach lub kostce wychodzącej z zamka. Co więcej, zamek od pasażera działa ok, otwiera i zamyka wszystkie drzwi + działa z niego domykanie szyb (trzeba uruchomić domykanie z pilota :food:) lustra jednak mechaniczne, mam sam przełącznik.

Nadal drażni mnie to odcięcie zapłonu. Zdjąłem środkowe kratki i tam nic nie ma, nie widać żeby coś było cięte, klejone, dodatkowo dopinane. Możliwe, że tak jest to zaprogramowane w np module komfortu?

Edit. Zamki działają jak powinny :hmm: temat do zamknięcia, chyba, że ktoś coś wie o uruchomieniu odryglowania zamka klapy z pilota.

Awatar użytkownika
Krzychu_14
PASSAT B5 FL
PASSAT B5 FL
Auto: Passat BB5 FL
Silnik: AVB

Re: Dziwny moduł komfortu, centralny zamek, otwieranie klapy

Post autor: Krzychu_14 » czw lis 28, 2013 12:28

masu143 pisze:chyba, że ktoś coś wie o uruchomieniu odryglowania zamka klapy z pilota.
wszystko jest na forum, np . viewtopic.php?f=14&t=495217

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”