Przygasanie świateł.. Wina alternatora?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Godło
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Godło » pn gru 02, 2013 23:15

Witam.. mam od niedawna pewien problem, na forum czytałem podobne problemy i ich rozwiązania ale żadne z nich nie przyniosło rezultatu... Przygasają mi światła mijania gdy słucham głośno muzyki, jak włączam klime, grzanie tylnej szyby, domykam szyby. Zestaw car audio: wzmak Blaupunkt GTA 1300. Kondensator 1F. kable 53mm2. Dodam ze wcześniej miałem ten zestaw zasilony kablami z niskiej półki za zestaw 100zl.. i strasznie się grzały przy bezpieczniku plastikowym który był dołączony do zestawu.. Więc pomyślałem ze to wina kabli.. kupiłem te 53mm2 konektory i pożyczyłem prase do zaciskania... i zrobiłem to ze tak powiem... (tak jak powinno być) lecz problem nie znikł...
ładowanie ok 14,4v. altek jest 90A i nie wiem czy nie za mały... czytałem ze niby 90 daje rade spokojnie z aku 80Ah i standard elektroniką.. webasto brak, grzanych foteli tez nie ma.. więc nie wiem w czym problem.. podejrzewam ze coś z altkiem...... Masy posprawdzane przeczyszczone...

POMOCY :banghead:

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » pn gru 02, 2013 23:21

nic z tym nie zrobisz ! po prostu jest chwilowy duży pobór prądu i regulator nie nadąży regulować napięciem

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 02, 2013 23:38

dosyć długo zmagałem się z podobnym problem w swoim aucie...tyle że 1.4 ma niższe obroty na jałowym niż TDI więc pewnie problem był bardziej widoczny - niższe obroty=mniejsza wydajność altka. Zacząłem od wymiany regulatora napięcia (jedna szczotka się klinowała), później pasek (oczywiście przed pójściem w koszta ogarnąłem takie tematy jak klemy, masy itp)...na końcu padło na altek 120A - poprawa na prawdę ogromna, na jałowym co prawda nie trzymało książkowego ładowania, ale już przy 1000rpm było ok...na poprzednim altku na takich obrotach maksymalnym napięciem było napięcie jakie daje aku
Godło pisze:kable 53mm2
pytanie jak ogarnąłeś masę ?? Bo często ludzie dają wąż ogrodowy na plus a zapominają o masie...gdzie te 53 kwadrat na plusie jest wykorzystywane przez audio...a maksymalnie 35 na masie wykorzystuje cała elektryka w aucie. Jeżeli zapomniałeś o masie to proponuję dać masę od aku do karoserii także kablem 53mm^2 i zrobić solidny punkt masowy.

U mnie na starym altku 90A (który działał ok) przy włączonych światłach i grzaniu szyby mogłem już tylko liczyć na akumulator...jak włączyłem wycieraczki i kierunkowskaz to radio gasło.

Zobaczymy jak będzie za jakiś czas...jestem na etapie ogarniania dodatkowego zasilania do radia, kable do bagażnika 53mm^2 (masa też...i solidny punkt masowy zaraz obok aku)

Przy kombinacjach z CA niestety trzeba także kombinować z zasilaniem.

Godło
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Godło » pn gru 02, 2013 23:38

Hmmmm.. no nie wiem to chyba nie jest normalne ze swiatła przygasają przy normalnej pracy silnika i ładowaniu.. nawet jak nie włączam radia to przy odpalaniu, domykaniu szyb itp.. przygasa.. nie tak delikatnie tylko mega.. jak słucham muzy to w rytm basu przygasa..

Albo aku słabe i altek zamiast ładować prąd w kabine, światła itp. to laduje aku... no nie wiem.....

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn gru 02, 2013 23:41

Godło pisze:przy odpalaniu, domykaniu szyb itp.. przygasa..
to akurat normalne

Godło
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Godło » pn gru 02, 2013 23:46

kabel + jest pociągnięte z aku, - masa jest do karoserii.. Ale myśle ze problem nie tkwi w CA bo ogarnelem ten problem jak kupiłem auto i nie było wzmaka.. podstawowe radio.. A no i aku mysle ze jest ok.. bo pali od kopa czy to zima czy lato dzień czy noc.. stal ostatnio tydzień czasu nie palony (problem z pompkami) co prawda nie było trzaskających mrozów ale efekt "rozładowania" nie miał miejsca..

Godło
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Godło » pn gru 02, 2013 23:53

Mam do porównania kolesia bore tez altek 90A i jego przygasanie jest minimalne a u mnie jest tak jak by brakowało "jednej fazy". zastanawiałem się czy jak by było cos z diodami w altku to czy to miało by sens.. ładowanie niby jest dobre.. Wie ktoś jak to sprawdzić??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”