ajm mk4 dziwna praca silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam w silniku ajm miałem problem z doładowaniem (przegnił zawór podciśnienia na turbinie) wymieniłem go identycznie jak na foto poradzie z forum . dodam że samochód jezdził z niepracującą turbiną około roku. Po wymianie przejechałem jakieś 600 m samochód przyśpieszał tak jak powinien i nagle podczas jazdy skoczyły obroty silnika i zaczął dziwnie pracować zgasiłem go po czym po chwili kręcenia zapalił pracował jakby na 3 cylindrach nierówno i nie miał siły nawet żeby ruszyć .olej w silniku jest , kontrolki żądne sienie zapaliły , myślałem ze to coś z kompem więc go zresetowałem odłączając klemy z aku i je zwierając (kiedyś pomogło) dodam że turbina nie miała luzów na wirniku kręciła się lekko, jak dla mnie po pracy silnika wnioskują uległ on uszkodzeniu czy to możliwe ? czy to raczej przeładowało i jakiś błąd wyskoczył ? nie chce go odpalać jeszcze raz ( ale na 99% nie wyskoczył błąd na panelu) 
adamAS
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jak jeździła zblokowana na przeładowaniu to mogło dojść do jej uszkodzenia, jak obroty skoczyły same z siebie to prawdopodobnie zaciągnął silnik olej z dolotu który się tam nagromadził. Zacznij od pomiaru ciśnienia sprężania, bo jak chodzi na trzy garki to mogła ugiąć się korba.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Re: ajm mk4 dziwna praca silnika
Kolega ma racjęitaliano_83 pisze:Jak jeździła zblokowana na przeładowaniu to mogło dojść do jej uszkodzenia, jak obroty skoczyły same z siebie to prawdopodobnie zaciągnął silnik olej z dolotu który się tam nagromadził. Zacznij od pomiaru ciśnienia sprężania, bo jak chodzi na trzy garki to mogła ugiąć się korba.
czarno to widze
zobacz teraz w jakim stanie jest turbo
dzięki,, tak samo ja myslałem ze zaciągną oleju z turbo tylko juz mi się poprostu nie chciało tego rozbierać

adamAS
jeśli olej jest w silniku w takiej ilości w jakiej był to silnik z pewnością się nie rozbiegał z powodu puszczonego oleju przez turbo do dolotu. Jeśli zaś nie ma siły ruszyć to pierwszym podejrzanym jest ciągle otwarty zawór EGR.adamSA pisze:olej w silniku jest
olej był wymieniony dzień wczesniej i jest go tyle samo ile po wymianie , nie miałem czasu nic wiencej sprawdzać bo złożyłem inne auto do kupy aby mieć czym jezdzić .Jutro zajrze na egr . samochód pali nie ma siły jezdzić jak by miał sie rozpaść ,, jak jest zimny to trzeba go długo kręcić nieraz zapali i zgasnie jak był wczesniej ciepły to palił za pierwszym razem lecz jak by na 3 tłokach . wytłumacz o co chodzi z tym egr kiedy ma sie on otwierac a kiedy zamykac ? wiem że ma sie poruszyć podczas odpalania i zamknąc podczas gaszenia ale czy on pracuje podczas jazdy albo na jałowym ??? chyba nie wytłumacznie mi to 
adamAS
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
EGR to zawór który upuszcza spaliny do układu dolotowego - do kolektora. Jeśli chcesz zobaczyć czy działa to ściągnij wąż doładowania z EGR i uruchom silnik po około 1minucie EGR się uruchomi - otworzy i będzie to wyraźnie widoczne jaki i słyszalne,ton silnika się zmieni.adamSA pisze: wiem że ma sie poruszyć podczas odpalania i zamknąc podczas gaszenia ale czy on pracuje podczas jazdy albo na jałowym ??? chyba nie wytłumacznie mi to
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
witam dzisiaj z rana miałem chwilkę wolne i jednak klapa egr nie porusza się przy odpalaniu ,, po jej lekkim zamknięciu ręką samochód zaczyna łapać . nie miałem na tyle czasu żeby wszystko posprawdzać i odpalić samochód . sztanga chodzi lekko na pierwszy rzut oka nie widać by wężyk był przetarty jest tylko trochę oleju w klapie czy klapa podczas zapalania silnika nie powinna sie poruszyć ??? (lekko przymknąć) u mnie podczas odpalania jest cały czas otwarta " onclick="window.open(this.href);return false;
adamAS
- arkadiusz87
- Nowicjusz

Re: Odp: ajm mk4 dziwna praca silnika
To jest klapa gasząca i ona przymyka się tylko jak gasisz auto a nie jak odpalasz. ..
Nie. Twoja klapa pracuje normalnie.adamSA pisze:ale jak zapalasz to powinna sie troche przymknąć ???
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Re: ajm mk4 dziwna praca silnika
ta praca z tego linku to nie moje auto podałem go tylko bo przy próbie odpalania na filmie wajcha delikatnie sie porusza u mnie stoi cały czas w miejscu wienc chyba z nią jest coś nie tak ,, i tak ta klapa nie ma wpływu na zawory które u mnie prawdopodobnie są pogięte jutro będę miał wiencej czasu to sprawdzę zawory i cisnienie
adamAS
Przeczytałem dokładnie twój post i mówię ci jeszcze raz ,ze twoja klapa pracuje prawidłowo.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
A jak chodzi silnik to na vagu pokazuje który cylinder odstaje od reszty.?
bo może coś poszło do cylindrów jak turbo ruszyło i teraz nie ma ciśnienia na jednym
bo może coś poszło do cylindrów jak turbo ruszyło i teraz nie ma ciśnienia na jednym