Jaki olej?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Jaki olej?

Post autor: italiano_83 » sob lip 25, 2015 14:43

Ramze$ pisze: a spuszcza się nad olejami
To, że ten post to ot, to jedno, ale pewien poziom wysławiania się w dziale technicznym obowiązuje i radzę nie wykraczać poza poza pewne granicę :chytry:
Ramze$ pisze:Do starych TDI na pompie lalibyście Lotosa i nie byłoby różnicy, a zamiast tego napychacie kieszenie handlarzom (nawet na tym forum są - nie będe wymieniał nicków) zamiast za zaoszczędone pieniądze napic się piwa albo zalac sobie poł baku ropy/benzyny. 333 strony marketingu i marudzenia jakie to tanie oleje są "bleee".
To twoje zdanie do którego masz prawo, ale to każdy z użytkowników decyduje sam o tym na co przeznacza pieniądze i nad sensownością ich wydawania na dany cel. Handel na forum nie jest zabroniony czy też reklamowanie się ( regulamin forum) - więc zarzuty o nabijaniu komuś portfela są niezasadne.
Reklama dźwignią handlu, a że ktoś wierzy ślepo w "reklamę"- no cóż jego problem, niech kupuje AXE i dziwi się, że kobiety na jego widok nie wpadają w "obłęd" :panna:

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic :satan:

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina :satan: 170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia :satan:
Ducati Monster :satan: 696+

Awatar użytkownika
Ramze$
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Jaki olej?

Post autor: Ramze$ » sob lip 25, 2015 15:09

Nie wiem w jakim kraju zyjesz, ale tu gdzie ja jestem litr Fuchsa 5w30 w detalu kosztuje 4 euro za litr w normalnym warsztacie, wiec całkiem dobra cena, w porównaniu do "polskich" zarobków. Dlatego to musi sie opłacać, ale w naszym kraju płacisz za marke tak czy siak.

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Jaki olej?

Post autor: Piasek » sob lip 25, 2015 19:35

Ramze$,
Chociaż nowicjusz a już dobra butla rudej się należy bo mądrze gada...
:pub:
Barton_ pisze:nie widziałem tam olejów tańszych o połowę niż w PL
ja też

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.

Jaki olej?

Post autor: italiano_83 » sob lip 25, 2015 20:28

Ramze$ pisze:Nie wiem w jakim kraju zyjesz, ale tu gdzie ja jestem litr Fuchsa 5w30 w detalu kosztuje 4 euro za litr w normalnym warsztacie, wiec całkiem dobra cena, w porównaniu do "polskich" zarobków. Dlatego to musi sie opłacać, ale w naszym kraju płacisz za marke tak czy siak.
Tylko to nie jest problem producenta tylko kupującego, vavo 5w30 można kupić w nl w cenie poniżej 5 euro jak się dobrze poszuka i to 1l opakowaniach, które z zasady są droższe. Nich sobie kupują co chcą ich kasa ich auta ich problem lub zadowolenie.

Awatar użytkownika
Ramze$
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Jaki olej?

Post autor: Ramze$ » ndz lip 26, 2015 18:24

Piasek pisze:Ramze$,
Chociaż nowicjusz a już dobra butla rudej się należy bo mądrze gada...
:pub:
Niestety nie mam za duzo czasu na fora, a szkoda, bo wiedzę jakąś tam mam (pracowałem w branzy motoryzacyjnej), tutaj czasami wpadam i przegladam z ciekawości, tym bardziej ze lubie dłubać przy VAG'ach. :pub:
Piasek pisze:Ramze$,
Barton_ pisze:nie widziałem tam olejów tańszych o połowę niż w PL
ja też
Dobrze, w takim razie ile kosztuje u Ciebie w sklepie bańka 4-5 litrów oleju do PD?
italiano_83 pisze: Nich sobie kupują co chcą ich kasa ich auta ich problem lub zadowolenie.
No nie wiem, po mojemu forum jest po to zeby sobie pomagać i dzielić pasję, a nie wyrzucać kasę w błoto, ale niech będzie i tak.

Dla przykladu dodam jeszcze, że MK3 1Z którym jeździłem 80tyś.(miał ponad 400k realnego przebiegu) śmigal na Shellu/Mobilu z marketu (po prostu były w cenie Lotosa albo i tansze) i nie zauwazyem nic niepokojącego, chodciaz dostawał nieźle w kość momentami. Jedynie hydraulika potrafiła się podwiesić na zimnym silniku, ale to kwestia remontu silnika, a nie kiepskiej jakości oleju.

A3 8L AXR ok 50tys. na Castrolu EDGE 5w30/40 (który z tego co tutaj kiedyś wyczytałem kilkukrotnie) robi syf w silniku - nic nie zauwazyłem, chodzi tak samo jak przed zakupem. Wnioski są proste, lanie cudów wianków to takich truposzy nic nie pomoże jeśli coś jest najzwyczajniej popsute, albo zużywa się w trakcie normalnej eksploatacji.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.

Jaki olej?

Post autor: italiano_83 » ndz lip 26, 2015 19:01

Ramze$ pisze:No nie wiem, po mojemu forum jest po to zeby sobie pomagać i dzielić pasję, a nie wyrzucać kasę w błoto, ale niech będzie i tak.
To co dla ciebie będzie sensownym wydawaniem pieniędzy dla kogoś innego będzie wywalaniem kasy w błoto - więc pozwól ludziom, aby sami osądzili na co chcą wydawać swoje pieniądze i tyle, albo aż tyle.
Nie ma jednego słusznego oleju, który zadowoli każdego.

Awatar użytkownika
Kapela
VWmaniak
VWmaniak

Post autor: Kapela » ndz lip 26, 2015 19:32

Dokładnie, kazdy ma swoje zdanie. Widziałem 2 silnik po kilku latach jazdy na castrolu i swoje wiem, scierwo. Hydraulika to mi sie wieszala w zetorze,ale jak olej miał nalatane grubo ponad norme. Wiec jesli wiesza sie po paru tysiącach to albo silnik mega złom, albo nic nie warty olej.

Obrazek
Zielone....TDi... :weedman: Panie,to nie na polske drogi

Awatar użytkownika
VW_seller
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Jaki olej?

Post autor: VW_seller » ndz lip 26, 2015 20:37

Kapela pisze:Wiec jesli wiesza sie po paru tysiącach to albo silnik mega złom, albo nic nie warty olej
du^a ten typ tak ma .1z/ahu/afn to silniki praktycznie "prawie" nie do zajeżdzenia , jak każdy tdi nie lubi pałowania na zimnym silniku i pompa oleju zwyczajnie nie wyrabia a potem juz szklanki i zawory też wiecznie nie wytrzymają jazdy chwilowej bez oleju i dlatego tak się dzieje ,miałem silnik po UWAGA po 192 tyś km prawktycznie nowy bo co to jest dla niego i po za tym że chodził jak nowy i cichutko ,że w życiu nie słyszałem takiego cichego tdi olej był lany od początku 5w40 marki VW tak pisało w ks serwisowej .ale jaka to marka to nie wiem :goof: . i po odpaleniu poczekaniu 5 sekund dałes mu gazu do oporu to tez lekko sie zawiszał , każdy silnik musi się lekko rozgrzać ,olej musi wszedzie dopłynąc a na to potrzeba kilka nascie sekund i jak się tyle poczekało żadnego zawieszenia . jeśli się zawiesza na ciepłym to już problem ,szczególnie w podkreconych silnikach.

naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv

Awatar użytkownika
Ramze$
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ramze$ » ndz lip 26, 2015 21:42

Kapela pisze:Widziałem 2 silnik po kilku latach jazdy na castrolu i swoje wiem, scierwo.
Na pewno nie po synentyku, założę się że to był 15w40 w białej bańce, faktycznie ścierwo. Bo czego oczekiwać po oleju za 60zł. Jeszcze jakbys podał co to były za silniki to by całkiem fajnie było. ;)

Awatar użytkownika
VW_seller
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Jaki olej?

Post autor: VW_seller » ndz lip 26, 2015 22:03

Ramze$ pisze:Bo czego oczekiwać po oleju za 60zł.
ja lotosa kupowałem za 40zł i to 10w40 i co też lipa ? a du*a bo lepszy był od lanego motula za 100zł . i co cena nie zawsze idzie w parze z jakością :grin:

naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv

Awatar użytkownika
Kapela
VWmaniak
VWmaniak

Jaki olej?

Post autor: Kapela » ndz lip 26, 2015 23:55

1.8T i 1.9tdi pd. Do pd- castrol edge 5w40 a do 1.8T nie pamietam, ale tez pełen syntetyk :)

Obrazek
Zielone....TDi... :weedman: Panie,to nie na polske drogi

Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Jaki olej?

Post autor: dawid018 » czw lip 30, 2015 07:14

co zalać do T5 ciężarowego 1,9 tdi 105PS chyba bez DPFa.nie wiem co było wcześniej lane,nalatane niby 250tys.

obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Jaki olej?

Post autor: Piasek » czw lip 30, 2015 08:01

Coś z 505.01 i zmieniać częściej jak ciężko tyra

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

Awatar użytkownika
dawid018
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Jaki olej?

Post autor: dawid018 » czw lip 30, 2015 10:50

znalazłem kartkę i wcześniej był Total Quartz Ineo 5w30 oczywiście LL a jeszcze wcześniej jakiś ARAL 5w30 i też LL.Zalać Totala i skrócić wymiany do 15tys??

obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850

BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”