Witam,
Posiadam Golfa mk5 1.6 BSE bez LPG i zapaliła mi sie kontrolka, check engine, po podłączeniu VCDS wyskoczył błąd:
18675 - Oxygen (lambda) sensor b1 s1 Reference Voltage Open Circuit
P2243 -- 006 - Short to plus - Intermittent
Z tego co wyczytałem na forum to jest to błąd pierwszej sondy czyli tej zaraz przy kolektorze "przed katalizatorem" i tu moje pytanie, jaką sonde zamówić i czy na pewno ten bład dotyczy tej o to sondy? Nie ukrywam że zalezy mi na najtanszej bo auto na jesien zostanie sprzedane wiec nie chciałbym inwestowac nie wiadomo ile w te auto.
Znalazłem taką oto sonde na alledrogo, mozecie mi powiedziec czy ona sie nada i bedzie pasowac? Z tego co widze, ma 5 pinow tyle co moja w Golfie.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6376279174
Dziekuje i pozdrawiam z Islandii !
[mk5] Check Engine - Sonda lambda
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[mk5] Re: Check Engine - Sonda lambda
Zobacz czy na twojej jest taki sam nr ewentualnie kolory przewodów czy się zgadzają.
-
- Nowicjusz
Kurde.. Z tego co widze to tylko jeden kolor sie rożni, jedynie ze jest brudny lub wyblakly aczkolwiek nie wiem nawet czy obecna sonda jest originalna.. Na swojej mam kolor przewodow, bialy, czarny, zolty, niebieski, fioletowy podchodzacy pod siwy wiec powinno sie zgadzac..
Zawsze możesz sprawdzić nr VW wybity na sondzie i poprosić sprzedawcę o podanie tego nr z oferowanej sondy. Co do oryginalności swojej to etka wskazuje taki nr 06A906262BR do silnika BSE jeżeli chodzi o sondę przed katalizatorem