[DIY] Budowa skrzyni BR by Kotem
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Kubus20, ta ścianka z głośnikiem ma być w ogóle czysta bez żadnego wygłuszenia, czy coś tam dać?? Na jakimś forum widziałem, (wysokie kolumny do domu), że za głośnikiem basowym dawali tą gąbke a resztę kolumny wykładali watoliną. Nie mogę nigdzie znaleźć jakiś opracowań do tego tematu.

[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
						[you]
Rozumiem że skrzynia zamknięta. Więc wytłumienie idzie na wszystkie ściany(gąbka). Dodatkowo watolina(stara kołdra się nada od biedy), której ilość trzeba dobrać doświadczalnie.
Wygłuszenie sprawia, że głośnik pracuje w pozornie większej objętośi i gra sama membrana a nie ścianki obudowy. Zabezpiecz też głośnik przed dostaniem się wytłumienia do kosza np. siatką z rajstop (myślę że warto kupić nowe
 (myślę że warto kupić nowe   )
 )
MDF rezonuje w granicach 20 Hz dlatego jest bardzo dobry do budowy kolumn.

Wygłuszenie sprawia, że głośnik pracuje w pozornie większej objętośi i gra sama membrana a nie ścianki obudowy. Zabezpiecz też głośnik przed dostaniem się wytłumienia do kosza np. siatką z rajstop
 (myślę że warto kupić nowe
 (myślę że warto kupić nowe   )
 )MDF rezonuje w granicach 20 Hz dlatego jest bardzo dobry do budowy kolumn.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
						Sorry przyjąłem automatycznie, że skrzynia będzie zamknięta po opisie zastosowanego głośnika (a raczej kompletnym braku opisu). To nie wstyd mieć taki głośnik - nie każdego stać aby włożyć w auto sprzęt który stanowi chocby 1/3 jego wartosci. Budzetowy system na przod + sensowne radio + budzetowy wzmak + wytlumienie drzwi to wydatek co najmniej 1,5 tys. I dynamika i bass z takiego zestawu potrafi "zabic" niejednego suba klasy alpharda. Naprawdę nie che nikogo obrażać - zestrojenie basrefleksu na głośniku tej klasy jest jak trafienie co najmniej 5 w totka. Nawet nie wiadomo czy się do basrefleksu nadaje. Nie mówiąc o tym że nawet jak producent podał niezbędne parametry do oszacowania czy się nadaje to i tak nie będą one prawdziwe (głośniki alpierda i bosha nie trzymają parametrów nawet z jednej serii produkcyjnej). Ale jeśli ma tylko napier.... to jest na to 90 % szansy. 
Przy zamkniętej skrzyni są większe szanse że zagra w miarę jego możliwości dobrze (i nie padnie)- niestety nie będzie walił jak z otwartej. Przy zle dobranym basrefleksie to moze sie skonczyc tym ze bedzie gral jak bez budy a czym to grozi przy pewnym poziomie chyba nie musze mowic.
P.S.
Bassreflex tłumi się bardzo słabo:
za głośnikiem i na górnej i dolnej ściance daj cieńką gąbkę lub matę dekarską. Napewno nie watoline. Trzeba eksperymentować bo co obudowa to inne warunki.

Przy zamkniętej skrzyni są większe szanse że zagra w miarę jego możliwości dobrze (i nie padnie)- niestety nie będzie walił jak z otwartej. Przy zle dobranym basrefleksie to moze sie skonczyc tym ze bedzie gral jak bez budy a czym to grozi przy pewnym poziomie chyba nie musze mowic.
P.S.
Bassreflex tłumi się bardzo słabo:
za głośnikiem i na górnej i dolnej ściance daj cieńką gąbkę lub matę dekarską. Napewno nie watoline. Trzeba eksperymentować bo co obudowa to inne warunki.
						Do głośnika dostałem dość sporą rozpiskę parametrów więc myślę, że nie będzie aż takich bujnięć w parametrach jak przy alfredzie i buszmenie. Za głośnik zapłaciłem 120zł z wysyłką. Trochę się naczekałem na zamówienie bo chciałem głośnik bez wszelkich znaków firmowych na membranie. Zawsze mnie one denerwowały. No i się doczekałem. Obudowę i br wyliczyło WinISD. Fakt faktem ze za pierwszym razem jak wpisywałem dane wyskoczyła mi skrzynia 430l i 95cm BR dla 50Hz
Jeśli chodzi o drzwi to będę dopiero wytłumiał ale dopiero na wiosnę/lato kiedy to zrobi się cieplej. W te wakacje nie miałem czasu więc nie wypaliło.
Radio Pioneer DEH-30MP po nowym roku, teraz jest X-Plood XR-4300RX, bo poprzedni panasonic(nie pamiętam modelu) się skopał. W drzwiach mam Pionki 13cm ale tez nie pamiętam jakie TSA chyba ale ile to nie wiem. W podszybiu (wypożyczone) Alpine (nie wiem jakie)

Jeśli chodzi o drzwi to będę dopiero wytłumiał ale dopiero na wiosnę/lato kiedy to zrobi się cieplej. W te wakacje nie miałem czasu więc nie wypaliło.
Radio Pioneer DEH-30MP po nowym roku, teraz jest X-Plood XR-4300RX, bo poprzedni panasonic(nie pamiętam modelu) się skopał. W drzwiach mam Pionki 13cm ale tez nie pamiętam jakie TSA chyba ale ile to nie wiem. W podszybiu (wypożyczone) Alpine (nie wiem jakie)
[you]
						[you]
Szczerze życzę powodzenia w pracy, oby zapału i (kasy) starczyło. Napisałem to co wcześniej nie po to by krytykować bądź zniechęcać lecz by co nieco uświadomić. Zawsze trzeźwo należy przeanalizować wartość towaru. Popatrzmy na twój głośnik. 120 z przesyłką. czyli 110 głośnik. Po odjęciu vatu i innych kosztow i narzutu sprzedawcy 75 Zarobek głównego importera niech bedzie 20 zl - 55 zl. transport 5zł. Pozostaje pytanie - czy za 50 zł można wykonać dobrze grający głośnik (badania, materiały, koszty produkcji i kontroli jakości) i na nim jeszcze zarobic (producent musi zarobic - pracownicy moga zjesc miske ryzu)? Moim zdaniem nie. Więc nie licz za bardzo na wydrukowane parametry bo producenta nie stac by robic to rzetelnie (w koncu zarabia na sztuce z 5 dolarow). Czeka cie długa droga eksperymentow lub samodzielny pomiar glosnika. A to w przypadku glosnika basowego jest dosyc utrudnione (dlugosc fali wymusza robienie tego np. w sali gimnastycznej) oraz wymaga poniesienia nakladow na przyrzady (jig, pozadny mikrofon, dobrakarta muzyczna w kompie)
Mam nadzieje ze Cie nie wystraszylem - ze swiadomoscia pewnych rzeczy latwiej jest zrozumiec dlaczego cos gra a cos nie. Podpowiem jeszcze, ze WinISD nie uwzglednia srodowiska w ktorym bedzie grala skrzynia (samochod).
Mimo tych wszystkich przeciwnosci trzeba jednak walczyc - co rodzi sie w bolach daje mnostwo satysfakcji.
 - co rodzi sie w bolach daje mnostwo satysfakcji.

Mam nadzieje ze Cie nie wystraszylem - ze swiadomoscia pewnych rzeczy latwiej jest zrozumiec dlaczego cos gra a cos nie. Podpowiem jeszcze, ze WinISD nie uwzglednia srodowiska w ktorym bedzie grala skrzynia (samochod).
Mimo tych wszystkich przeciwnosci trzeba jednak walczyc
 - co rodzi sie w bolach daje mnostwo satysfakcji.
 - co rodzi sie w bolach daje mnostwo satysfakcji.[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
						snowak, nie musiałeś mi tego mówić, teraz będe patrzył na to co kupiłem jak na kupe beznadziejnego i drogiego śmiecia, a juz wydałem 220zł, a jeszcze prace nawet nie ruszyły!
W związku z tym, że instalacja kablowa jaka była poprzednio wykonana to istna prowizorka, która miała działać przez kilka tygodni(jak zwykle wyszło nieco dłużej), postanowiłem, że zajmę się również okablowaniem. Kupiłem dzisiaj kabelek zasilający i masowy 13,29mm2, oraz nowe chinche bo stare pamiętają chyba jeszcze Wałęsę, no w najlepszym wypadku to wczesny Kwaśniewski. Do tego jeszcze oprawa bezpiecznika i bezpiecznik i poszło 90zł ;/
PS. Cynować końcówki kabla zasilającego, czy przykręcać "gołą" miedzią do bezpiecznika, wzmaka??

W związku z tym, że instalacja kablowa jaka była poprzednio wykonana to istna prowizorka, która miała działać przez kilka tygodni(jak zwykle wyszło nieco dłużej), postanowiłem, że zajmę się również okablowaniem. Kupiłem dzisiaj kabelek zasilający i masowy 13,29mm2, oraz nowe chinche bo stare pamiętają chyba jeszcze Wałęsę, no w najlepszym wypadku to wczesny Kwaśniewski. Do tego jeszcze oprawa bezpiecznika i bezpiecznik i poszło 90zł ;/
PS. Cynować końcówki kabla zasilającego, czy przykręcać "gołą" miedzią do bezpiecznika, wzmaka??
[you]
						[you]
- Dawca_Nerek
- Forum Master 
Kazdy kto zaczyna zabawe z caruadio to albo eksperymentuje (kupujac cos czego nie sluchal) i lamentuje ze wydal tyle pieniedzy(200zl) i niegra, albo czyta, slucha i dopiero pozniej kupuje. Sam z tego powodu, że jestem świadomy że za nowy sensowny (do muzyki) głośnik trzeba dać co najmniej 400 i w miarę porządny używany wzmacniacz co nim będzie w stanie ruszyć co najmniej drugie tyle bujam się narazie bez suba (od roku  ). Nie samym subem czlowiek zyje ... Ale sam przód daje na razie rade
). Nie samym subem czlowiek zyje ... Ale sam przód daje na razie rade   , bo sub to tak naprawde tylko (i az) "kropka nad i". Sprzetu do muzyki nie kupuje sie oczami. Ale ja sie tam nie znam - jak mowia(ludzie z o wiele wiekszym doswiadczeniem) na pewnym forum caraudio....
, bo sub to tak naprawde tylko (i az) "kropka nad i". Sprzetu do muzyki nie kupuje sie oczami. Ale ja sie tam nie znam - jak mowia(ludzie z o wiele wiekszym doswiadczeniem) na pewnym forum caraudio....
A propo allegro to zauwazam czasem mala schizofrenie na tym forum- z jednej strony rady jak sie ustrzec przed nieuczciwym sprzedajacym, a z drugiej - "pojdzie na alledrogo" 

Niestety taka natura ludzka i nic tego nie zmieni 

Pozdrawiam i bez urazy

). Nie samym subem czlowiek zyje ... Ale sam przód daje na razie rade
). Nie samym subem czlowiek zyje ... Ale sam przód daje na razie rade   , bo sub to tak naprawde tylko (i az) "kropka nad i". Sprzetu do muzyki nie kupuje sie oczami. Ale ja sie tam nie znam - jak mowia(ludzie z o wiele wiekszym doswiadczeniem) na pewnym forum caraudio....
, bo sub to tak naprawde tylko (i az) "kropka nad i". Sprzetu do muzyki nie kupuje sie oczami. Ale ja sie tam nie znam - jak mowia(ludzie z o wiele wiekszym doswiadczeniem) na pewnym forum caraudio....A propo allegro to zauwazam czasem mala schizofrenie na tym forum- z jednej strony rady jak sie ustrzec przed nieuczciwym sprzedajacym, a z drugiej - "pojdzie na alledrogo"

Niestety taka natura ludzka i nic tego nie zmieni

Pozdrawiam i bez urazy
						To jak odpowie mi ktoś czy cynować końcówki kabla zanim przykręcę je do bezpiecznika/wzmacniacza/terminalu głośnikowego czy nie?? Jutro zabieram sie za instalacje więc chciałbym wiedzieć. Żeby nie było, że nie szukałem  - opcja szukaj póki co nie działa, na elektrodzie nie znalazłem wzmianki na stronach audio tez nie więc jak??.

[you]
						[you]
Przy bezpieczniku nie cynuj - nie ułoży się odpowiednio w tulejce. Zadbaj aby było szczelnie - wilgoć zrobi masakrę po jednym sezonie. Nie pokazałeś jaką masz oprawkę więc przyjmuję, że standardowa (przewód wchodzi w gwintowaną tuleje i jest przykręcany śrubą imbusową przechodzącą w poprzek tuleji i zakręcana jest na to plasikowa nasadka z uszczelką)

Do wzmacniacza zaciśnij konektor oczkowy i zalutuj, a do skrzyni tak samo tylko daj widełki.

Do wzmacniacza zaciśnij konektor oczkowy i zalutuj, a do skrzyni tak samo tylko daj widełki.