Głośna praca silnika, uszkodzenie elektryki i co dalej ?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Głośna praca silnika, uszkodzenie elektryki i co dalej ?

Post autor: GRIZLI » czw maja 28, 2009 20:38

Cześć

Dziś żona przyjechała z pracy ,,odmienionym " Golfem. Silnik pracuje znacznie głośniej, niż zwykle. Oczywiście dostała zjebki, za jazdę autkiem w takim stanie. W sumie nie wiadomo co się stało, dlatego powinna go zgasić i dzwonić do mnie.
Klekot jest charakterystyczny, nie metaliczny. Raczej jakby inny dźwięk spalania paliwa. Po otwarciu maski, od razu moje spojrzenie przykuły iskierki, skaczące od przewodu do napinacza paska wielorowkowego. Na zdjęciu widać o jaki przewód chodzi. W czasie pracy silnika, napinacz delikatnie drga. Nie wiem jakim cudem, ten przewód opierał się na nim i w końcu, został przetarty.
I teraz pytanie : od czego on jest ? Idzie od kostki przy pompie i wchodzi do pompy od spodu. Jakie mogą być teraz skutki tego uszkodzenia, jak to teraz naprawić? Czy trzeba wymienić ( czy można) sam ten przewód czy też nie obejdzie się bez wywalenia pompy ? Napiszcie co wiecie. Będę wdzięczny za pomoc. Obrazek

Octavia III -1.4 DSG ---[/i]

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw maja 28, 2009 20:45

pewnie n108 ;) zaizoluj go, wykasuj błąd zwarcia do masy i zobacz co będzie

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » czw maja 28, 2009 20:58

Kiedyś już słyszałem taki dźwięk...gdy ustawiałem zapłon i baaaardzo go przewaliłem. Teraz tylko przypuszczam, że to coś z zapłonem się stało, przez ten przewód Silnik chodził identycznie jak obecnie. Nie mam możliwości obecnie podpiąć auta pod vaga niestety. Wystarczy zaizolowanie przewody czy trzeba wykasować błąd? Mogło się coś przez to trwale uszkodzić ?
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 20:59 przez GRIZLI, łącznie zmieniany 2 razy.

DANIEL LHR
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: DANIEL LHR » czw maja 28, 2009 21:34

zaizoluj przewod i powino byc ok , Jakby dalej bylo zle to sprawdz bezpieczniki , bo moglo przepalic

GRIZLI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GRIZLI » czw maja 28, 2009 21:36

Problem rozwiązany przez GG na PW....Dzięęęęęki :grin:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”