problem z odpaleniem, kopci

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

problem z odpaleniem, kopci

Post autor: memberofhs » czw cze 04, 2009 09:24

Koledzy, mam takowy problem: http://s53.photobucket.com/albums/g48/m ... egofra.flv - możliwe, że zimny i pół zimny tak kopci? Auta mam od stycznia, i gwarantuję, że tak nie odpalał. Był zdrowy. Teraz go coś boli, tylko co? Póki jeździ chcę zdiagnozować problem, żeby nie zajechać dobrego silnika. W zimę średnio co 5te odpalenie zakopcił, ale nie w takich ilościach. Sądziłem, że w lato nie powinien kopcić wcale. Co odpalenie mam takie coś. Paliwo mam z Neste. Podobno na BP jest dobre. Pompa się przestawiła? Sama od siebie? Wtryski? O co chodzi? Pomóżcie bracia :panna: .

arwam

Post autor: arwam » czw cze 04, 2009 12:34

po pierwsze to zmień paliwo bo ono potrafi nie złego syfu narobić.
po drugie sprawdź świece żarowe czy nie są popalone;
po trzecie sprawdź czy turbo nie pluje olejem do dolotu.
P.S. jakie masz turbo?

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » czw cze 04, 2009 13:04

Turbo Garreta mam. Wykluczałbym turbo, najprędzej bym paliwo obstawiał. Lecz słucham propozycji.

arwam

Post autor: arwam » czw cze 04, 2009 21:41

memberofhs pisze: Wykluczałbym turbo
u ciebie zaczyna ostro kopcić w momencie dodania gazu więc na twoim miejscu sprawdziłbym dla świętego spokoju.
oprócz świec żarowych sprawdź jeszcze kąt wtrysku a wiem co mówię bo już trochę się dieslami bawię i wiem mniej więcej o co biega

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » czw cze 04, 2009 21:49

Zobaczę, i napiszę. Póki co nadal czekam jeszcze na inne propozycje.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » czw cze 04, 2009 22:27

Skoro kopci tylko przy odpalaniu,to proponuję zastanowić się nad uszczelniaczami zaworów.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

arwam

Post autor: arwam » pt cze 05, 2009 08:26

Michaś_1977,

to też ale zobacz że szczególnie mocno zakopci przy pierwszym dodaniu gazu ja tak miałem jak turbo w dużych ilościach puszczało olej do muszli zimnej w momencie jak stawało zanim olej spłynął z niej do miski olejowej

Awatar użytkownika
memberofhs
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memberofhs » pt cze 05, 2009 09:16

W sobotę jadę z tym do znajomego na diagnozę. Wykorzystam wszystkie rady i podzielę się uwagami tutaj. W razie jeszcze jakichże propozycji - proszę pisać.

[ Dodano: 15 Cze 2009 09:34 ]
Ponawiam: zalałem paliwo ze Statoila. Przestał kopcić przy odpalaniu :bajer: . Problem pojawił się inny: jak go przegazujędo tak 2 tys obrotów to już leci z tyłu czarny dym, nie mocno, ale zauważalny obłok. Rozumiem tak 4-5 tys, to wtedy sadzą może pluć, ale przy 2 tys? I śmierdzi bardzo mocno taką gorącą mieszanką, ropo-sadzą. Poza tym męczy mnie też inny preoblem. Rano jak zimny jest, wrzucając 1,2,3 bieg, i mając tak ze 1,5-2 tys obrotów, kiedy przytrzymam gaz w tych okolicach, auto potrafi mocno szarpać. Na tyle, iż muszę wysprzęglić, by nie zgasł, bo tak narywa budą w przód i tył mocno.. Zaznaczam, iż NIE rozpędzam się, a tylko trzymam gaz w okolicach tych obrotów (np. jakbym jechał i zapinał pas). Pompa nawala? Turbo coś winne? Proszę o odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”