Czy EGR może wydawać dźwięki?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Czy EGR może wydawać dźwięki?
Pojazd to BEETLE 19 TDI ALH[czyli MK 4] z przebiegiem 180 000km. Na zimnym silniku z góry deski z środka dochodzi cykanie[ jakby świerszczenie] , które do pewnego momentu zwiększa częstotliwość wraz z dodaniem gazu i tak od ok. 1700 obr. zanika. Po dobrym rozgrzaniu silnika znacznie ustaje. W BEETLU silnik siedzi prawie w środku samochodu więc trudny jest dostęp, ale obmacałem już wszystko, nawet rozbierałem kawałek deski i nic nie mogę znaleźć. Jakiś rezonans raczej wykluczam bo zawsze jest identycznie i przebiega tak samo. Podejrzewam albo szklanki[ tu trochę wątpię bo na ciepło ustaje], albo jakiś zawór[N75 ???] lub EGR[jeśli on może świerszczyć] bo wydaje mi się, że ten odgłos dochodzi dokładnie z miejsca nad EGR. Gdy otworzę klapę to nic nie wiadomo. Auto jeździ dobrze-nie dymi, nie szarpie, a jeździ nim żona, która nic nie słyszy
, ale mnie ten dźwięk wkurza. Bardzo proszę o podpowiedź czy sprawny EGR może tak się zachowywać ?

SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].