Nie działa Klakson (GOLF VI)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5936
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: grg474 » śr paź 20, 2021 20:58

bezpiecznik SB17 - stamtąd idzie prąd na przekaźnika, a stamtąd na klaksony
bezpiecznik Sc17 - stamtąd idzie zasilanie sterujące do przekaźnika. Natomiast przekaźnik jest sterowany masą (przewód czerwono/brązowy z pinu 41 wtyczki T52b (środkowa biała) Bordnetz


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 9238
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: wesol » śr paź 20, 2021 21:09

Taśma w kierownicy. Częsta usterka.


Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

jejciu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw lip 14, 2016 20:58

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: jejciu » czw paź 21, 2021 13:11

wesol pisze:
śr paź 20, 2021 21:09
Taśma w kierownicy. Częsta usterka.
Czy najczęściej potrzebna jest wymiana owej taśmy, czy mogło się coś po prostu odłączyć?
Jakby była potrzebna wymiana to lepiej dać oryginalną używkę (skoro oryginały się często psują to chyba nie bardzo?) czy nowy zamiennik?



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 9238
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: wesol » czw paź 21, 2021 17:00

Zamienników z tego nie ma. Tam się po końcach jak jest przejście z taśmy na taki wtyk z igłami ulamuje połączenie. Wystarczy to polutować i będzie działać.


Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

jejciu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw lip 14, 2016 20:58

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: jejciu » czw paź 21, 2021 20:29

Hm... Witaj, co wpis otwierasz mi nowe kierunki działania! :)
Dlatego też mam coraz nowsze pytania.
Napisz mi proszę, czy to lutowanie jest skomplikowane? Czy aby to polutować trzeba część wymontować?

Jak się już za to zabiorę, to wolę od razu mieć prostą ścieżkę...

O, znalazłem fajny filmik, ale tam o lutowaniu nie wspominają:



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 9238
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: wesol » sob paź 23, 2021 07:18

W tych autach jest zwijak. Ten zwijak z taśma w środku trzeba rozebrać i na końcach taśmy jest taki plastik i parę milimetrów obok piny do przewidzenia prądu. Plastik trzyma taśmę i te parę mm obok piny. Między tym idą miedziane kawałki tasiemek. Mogą wygląda że są całe ale pękają i nie przewodzą. Wystarczy zwykła pistoletową lutownica polutować i już działa. Robota średnio trudna.


Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

jejciu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw lip 14, 2016 20:58

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: jejciu » pn paź 25, 2021 13:58

A jaki konkretnie jest potrzebny rozmiar dużego klucza torx, do odkręcenia kierownicy?



jejciu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw lip 14, 2016 20:58

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: jejciu » wt lis 02, 2021 22:37

Klucz już wiem że M12!

Natomiast po wymianie taśmy mam tym razem wyświetlane 2 błędy, jeden taki jak poprzednio i drugi nowy.
Klakson niestety nadal nie działa.
Czy ta wymieniona taśma jest także uszkodzona?
Czy trzeba dokonać jakiejś adaptacji?
A moim VCDS-ie chyba nie ma takiej możliwości.
Wskaże ktoś, który program by miał taką opcję?
Bezpieczniki i przekaźnik są na pewno ok.

Nowy/stary błąd:
03266 - Sterowanie przekaźnika sygnału dźwiękowego
009 - Przerwa / zwarcie z masą
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 17
Przebieg: 42579 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2030.14.07
Czas: 20:56:24

Ramka zamrożona:
zacisk 15 ZAŁ
Napięcie: 12.30 V
ON
ON
OFF
OFF
OFF

----------------------------
Nowy błąd:
Adres 16: Koło kierownicy Plik etykiet: 5K0-953-569.clb
Oznaczenie elementu: 5K0 953 507 AT HW: 5K0 953 549 C
Komponent i/lub wersja: Lenks.Modul 008 0080
Kodowanie: 1080160000
Kod serwisu: WSC 35110 790 50316
Zbiór danych ASAM: EV_SMLSNGKUDS A05001 (VW36)
ROD: EV_SMLSNGKUDS_VW32.rod
VCID: 020AB294950F1051FF-8056
3 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

229163 - Przełącznik kierunkowskazów
B1144 13 [009] - Przerwa w obwodzie
Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 17
Przebieg: 42579 km
Data: 2094.14.07
Czas: 20:56:23

229179 - Przełącznik kierunkowskazów
B1144 F3 [009] - przycisk GRA - usterka elektryczna
Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 17
Przebieg: 42579 km
Data: 2094.14.07
Czas: 20:56:23

267264 - Sterownik zakodowany nieprawidłowo
U1014 00 [009] - -
Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 17
Przebieg: 42579 km
Data: 2094.14.07
Czas: 20:56:23


--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Dodam, że kierunkowskazy działają normalnie.



jejciu
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw lip 14, 2016 20:58

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: jejciu » ndz lis 07, 2021 17:37

No cóż, w moim przypadku finalnie powodem całego zmieszania był chyba źle włożony bezpiecznik nr 17 w skrzynce koło kierownicy!
Czyli uwaga - klakson obsługują 2 bezpieczniki nr 17, jeden koło silnika i drugi koło kierownicy!



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5936
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Re: Nie działa Klakson (GOLF VI)

Post autor: grg474 » ndz lis 07, 2021 19:39

czyli miałem rację pisząc
grg474 pisze:
śr paź 20, 2021 20:58
bezpiecznik SB17 - stamtąd idzie prąd na przekaźnika, a stamtąd na klaksony
bezpiecznik Sc17 - stamtąd idzie zasilanie sterujące do przekaźnika. Natomiast przekaźnik jest sterowany masą (przewód czerwono/brązowy z pinu 41 wtyczki T52b (środkowa biała) Bordnetz


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk6 (2008 - 2013)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość